Figyelmeztetés

A tengerpartra költöztem, így innentől állandó vakáción vagyok.
Nyaralás az egész élet.

Tuesday 24 September 2013

Hiszen ez Monte Carlo

Csak itt kevesebb a rongyrázás.
Írok egy kicsit a környékről, ha már itt élek.
Rox írt már Sant Feliu-ről "Paradise", és "Nyár a Costa Brava-n" bejegyzéseiben, így én csak idevetem, amik eszembe jutnak.
Sant Feliu de Guixols (SFG) pont olyan, mint St Tropez, Monaco, vagy bármelyik híres kikötő-kisváros a Riviérán. Van szép tengerpart, kikötő (ugyebár), piac, óváros, nyáron rengeteg túrista, szezonon kívül meg morgolódó helyiek.
Platja D'Aro (PDA) a szomszéd település viszont pont olyan, mint bármelyik üdülőfalu. Van egy főutcája, boltokkal, egy hosszú tengerpartja, a városka szélén meg bevásárlóközpont mozival, bowlingpályákkal, és ilyesmikkel. Az érdekesség az, hogy a túristaközpontúság ellenére, mindkét település nagyon is élhető.
S'Agaró (SA), a két település közötti kis falucska, ahol élni fogok. Sokan azonnal rámondják, hogy "Na ott aztán semmi nincs", de azért egy közért, pár bolt, zöldséges, és egyebek vannak itt is. Az tény, hogy télen sokkal kihaltabb minden.  és talán csak Sant Feliu az, ahol igazi városias "nyüzsgés" van. Cserébe viszont itt nincsenek olyan monstrum épületek, helyettük van luxsnegyed. A tengerpart értékesebb részein az ingatlanárak milliókban mérhetők, és persze Euróról beszélünk. Egyébként vannak itt 80-120ezer eurós ingatlanok is, de azok nem ezen a környéken vannak.
Elhelyezkedés tekintetében, Barcelona és Franciaország között járunk éppen félúton. Barcelona 95 km, Franciaország 90 km, Girona 25 km.
Domborzatilag már érezni a Pireneusokat, mert azért van jópár 4-600 méteres "dombocska" a környéken. Sajnos nincs hozzájuk felvonó, így ha kerékpározni támad kedvem, kénytelen leszek felfelé tekerni.
A tengerpart sajnos nem homokos, hanem apró kavicsos (itt ezt "vastag homoknak" mondják), cserébe viszont van sok sziklás rész, amitől sosem unalmas, viszont gyönyörű a tengerpart. Talán emiatt a "kövesség" miatt a tenger néha lélegzetelállítóan szép türkíz szineket tud produkálni.
Bár nem a leggyorsabb, de mindenképpen a legszebb útvonalak a tengerparton vannak. SFG és Tossa de Mar között van például egy jó 25 km-es szakasz, ahol a sziklák között kanyarog az út, és pontosan olyan , mint azok az utak, amiket a James Bond filmekben szoktunk látni. többnyire valamilyen tengerparti kaszinós jelenet bevezetőjeként, vagy egy üldözős jelenet helyszineként.
A települések között van persze egy rendes főút, ami SFG és Palamós (PDA-tól északra egy nagyobb település / város) között végigvezet, és az autóút / autópálya is.
Egyszer csinálok képeket is majd, csak győzzük kivárni!

1 comment: